U Zagrebu je održan 6. HR eko forum, projekt tvrtke Biovega, čiji je cilj razvoj tržišta ekoproizvoda u Hrvatskoj, ali i podizanje svijesti o važnosti sigurnosti kupaca kroz jačanje standarda ekološke proizvodnje. Događanje je okupilo 150 ekoloških proizvođača, trgovaca, stručnjaka, udruga i pojedinca, posebice mladih, koji pokazuju sve veći interes za regenerativne prakse. Poseban je gost HR eko foruma bio inovator i lider u području permakulture, Richard Perkins, Britanac koji u Švedskoj vodi najprofitabilniju malu farmu na kojoj primjenjuje načela regenerativne poljoprivrede.

Sve veći interes za organske proizvode te sve snažniji prodor velikih korporacija u svijet organske poljoprivrede doveo je do toga da se primjerice i u organskom uzgoju na velikim površinama počinju uzgajati monokulture te zadovoljavaju tek nužni standardi certifikacije. Takve pojavnosti unutar organske poljoprivrede, prema mišljenju pionira i začetnika organskog pokreta, dovode do slabljenja organskih standarda.

„Briga o tlu, bioraznolikosti te dobrobiti životinja oduvijek je bila u srži istinske organske poljoprivrede stoga su različite skupine i udruženja posvećene očuvanju integriteta organske poljoprivrede pokrenule pokret pod nazivom Regenerativna poljoprivreda – Organic 3.0 koja predstavlja evoluciju, podiže standarde organskog uzgoja i čuva integritet cijelog sektora“, istaknuo je strateški direktor Biovege, Zlatko Pejić.

Posljedica ovog novog pokreta bit će i certifikat regenerativne organske poljoprivrede, ROC (Regenerative Organic Certification), koji je na HR eko forumu predstavila certifikatorica Ana Marušić Lisac.

„Regenerativna poljoprivreda je pristup gospodarenju resursima u poljoprivredi, koji se naslanja na postojeće sustave ekološke certifikacije, no predstavlja nadogradnju zahtjeva, u smislu održivosti i regenerativnosti. Ona daje rješenja problema danas opće prihvaćene kemijske poljoprivrede i na znanosti utemeljeni odgovor na uništavanje tla, a također uključuje visoke standarde za dobrobit životinja, te za društvenu pravednost. Ovo je novi standard, a uključuje opredijeljenost za svjesni i odgovorni rad na oporavku i regeneraciji tla, kao osnovnog instrumenta poljoprivredne proizvodnje. 

Certifikacija ovakve proizvodnje cilja najodgovornije proizvođače, s jedne, i najodgovornije potrošače, s druge strane, koji svojim ponašanjem, odabirima i sviješću stvaraju mogućnost za promjenu koncepta poljoprivrede koja ne iscrpljuje, nego ozdravljuje tlo i zajednicu“, istaknula je u svom izlaganju.

Hit među mladima - male organske farme mogu biti profitabilne

Na HR Eko forumu govorio je lider regenerativne poljoprivrede, Richard Perkins, čije savjete putem YouTubea slijede tisuće ljudi. Prvi je put došao u Hrvatsku u organizaciji Biovege i Makronove kako bi predstavio iskustvo svoje farme Ridgedale u Švedskoj te održao radionicu za mlade eko poljoprivrednike.

„Regenerativna farma mora biti samoodrživa, a ja od svog rada želim dobro živjeti. To je moguće ako slijedite logiku zemlje na kojoj radite i njegujete je na način da ona radi za vas. Većinu vremena na farmi, posebice u prve tri godine, posvetili smo obnovi tla, mikrobiomu tla. Rekao bih da se ne bavim uzgojem povrća, nego regeneriram tlo kako bih stvorio uvjete u kojima će povrće rasti bez mnogo dodatnog rada. Također, uzgoj mora biti profitabilan i rad se mora isplatiti“, istaknuo je Perkins čije imanje Ridgedale najprofitabilnija mala farma u Europi!

Perkins, koji je iznimno stručan u dizajniranju i upravljanju farmi, prikazao je fascinantnu produktivnost i organizaciju svog imanja, ali i iskazao volju da i hrvatskim uzgajivačima pomogne kako bi usvojili regenerativne prakse.

„Prvi put sam u Hrvatskoj, sljedeće godine se spremam na turneju po Europi jer želim posjetiti što više malih farmi i dijeliti iskustva. Ovdje sam posjetio Zrno eko imanje i zadivljen sam pionirskim radom i metodama regenerativne poljoprivrede koje su već usvojili“, izjavio je Perkins.

Upravo je David Pejić, direktor Zrno eko imanja, jedan od mladih ljudi koji zadnjih godina predstavlja inovacije u ekološkoj poljoprivredi:

„Regenerativna poljoprivreda kao jedan od svojih ciljeva definira obnovu kvalitete tla. Ekološki uzgoj je važan preduvjet za obnovu tla, no na Zrno eko imanju mi taj preduvjet nadograđujemo dodatnim regenerativnim praksama.

U mehaniziranom uzgoju, riječ je o 100% pokrivenosti zelenom gnojidbom van sezone, petogodišnjoj rotaciji kultura te smanjenjem frekvencije oranja. No pravi simbol regenerativnih praksi Zrna je naš projekt biointenzivnog uzgoja, odnosi najveći no-till vrt u Hrvatskoj s preko 200 permanentnih gredica. Riječ je o sustavu u kojem izostaje bilo kakva obrada tla te u kojem se preko 15 vrsta povrća sije i sadi direktno u pokrovne slojeve komposta. Time se postiže iznimno dinamičan ritam izgradnje organske tvari i tla.“

HR eko forum predstavio je i projekt Društvene banke sjemena udruge ZMAG, te planove Zagrebačke županije koje je iznio pročelnik Josip Kraljičković, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Kraljičković je tako istaknuo kako do 2030. godine očekuje da se u cijeloj županiji u vrtićima, školama i bolnicama poslužuje isključivo certificirana ekološka hrana.

Dobitnici priznanja 6. HR eko foruma za poseban doprinos razvoju tržišta ekoproizvoda u Hrvatskoj su OPG Ivan Veselić, Vlatka i Miroslav Kuzmić, vlasnici tvrtke Annapurna, te HRT-ov novinar i urednik emisije Eko Zona, Mladen Iličković.

HR eko forum organizirale su tvrtka Biovega i ustanova Makronova, uz partnerstvo Zagrebačke županije i podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske, potvrdivši status najvažnije konferencije o tržištu ekoproizvoda, s naglaskom na sigurnost kupca, inovacije i podizanje standarda u proizvodnji.