25. veljače u ustanovi Makronova u Zagrebu održan je Biovegin stručni skup pod nazivom Cjelovita prehrana, prirodna kozmetika i dodaci prehrani u službi zdravlja i odgođenog starenja stanica.

strucni-skup-kolazSkup je bio namijenjen poslovnim subjektima koji posluju s ekološkim proizvodima ili su im isti od primarnog interesa za buduće poslovanje.

Da je najavljena tema atraktivna i vrijedna pažnje pokazao je i odaziv sudionika, njih sto koji su događanje pratili s velikim interesom. Skup je ponudio pregled aktualnih trendova u ovom tematskom području, s ciljem predstavljanja utjecaja cjelovite prehrane, prirodne kozmetike i prirodnih dodataka prehrani na odgođeno starenje stanica.

Kako bismo temi pristupili cjelovito, izlaganja su predstavili stručnjaci iz različitih disciplina.

Skup je otvorila Žana Hinek, članica uprave Biovege te kratko predstavila trendove na hrvatskom tržištu ekoproizvoda, koje i dalje pokazuje stabilan rast. Sanja Bosančić, sociologinja iz marketinga Biovege dala je pregled kulturnog konteksta poimanja starenja u našem društvu te marketinških praksi anti-age proizvoda. Dr. Sanja Toljan iz poliklinike Orlando govorila je o ulozi prirodne hormonalne ravnoteže u odgođenom starenju te iznijela niz zornih iskustvenih primjera i znanstvenih spoznaja koji ukazuju koliko balansiranjem hormona možemo utjecati na zdravlje, izgled i životni vijek.

Poznata hrvatska nutricionistkinja, dr. Darija Vranešić Bender iznijela je recentne rezultate istraživanja i podatke vezane za dobrobiti anti-ageing pigmenata iz biljnih izvora, posebno se osvrćući na astaksantin, antocijanin, klorofil, kurkumin, beta karoten te likopen. O utjecaju hrane na zdravlje i ljepotu kože nastavila je govoriti naša vodeća stručnjakinja za prirodnu prehranu, Jadranka Boban Pejić te je dala pregled važnosti cjelovite i organske prehrane u ovom kontekstu.

Zanimljiv pro-age pristup starenju iznijela je Jadranka Marković, dipl. ing. biologije i savjetnica za prirodnu kozmetiku iz Biovege, koja je ujedno predstavila osnovne principe ovog pristupa unutar Dr. Hauschka prirodne kozmetike. O prirodnoj kozmetici i anti-ageingu govorila je magistra farmacije Dr.sc. Arijana Meštrović iz Pharme Expert, koja je dala pregled uzroka starenja kože i najčešćih supstanci koje se koriste u anti-age kozmetici.

Skup je zatvorio posebni gost iz tvrtke Wala, svjetski poznati make-up artist Dr. Hauschka kozmetike, Karim Sattar. Predstavio je nove tekuće pudere Dr.Hauschka i prezentirao aplikaciju Dr. Hauschka dekorative na modelu, našoj poznatoj glazbenici, Jeleni Radan.