Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC te Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su prvi hrvatski Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Nova postignuća i budući izazovi“. Isti se održao u Opatiji od 21. do 24. studenoga, a jedna od izlagačica bila je voditeljica Biovegine regulative, Krunoslava Kolek Sirovina.

Kongres je okupio stručnjake različitih profila poput liječnika, nutricionista, laboratorijskih analitičara, kemičara, agronoma, veterinara, biokemičara i farmaceuta te akreditacijska i certifikacijska tijela, nadležna regulatorna i nadzorna tijela, kao i proizvođače i distributere prehrambenih proizvoda, sanitarne inženjere i udruge potrošača.

Dipl. sanit. ing. Krunoslava Kolek Sirovina, voditeljica odjela regulative u Biovegi, predstavila je temu Standardi kvalitete u trgovačkoj praksi kao temelj opstanka i pozitivnog imidža. Uz predstavljanje Bioveginih regulatornih protokola, istaknula je:

“Cijeli sustav proizvodnje i kontrole ekološke proizvodnje je uspostavljen kako bi se zaštitili potrošači, odnosno kako bi kupac koji kupuje proizvod s eko znakom bio siguran da je taj proizvod proizveden prema zahtjevima ekološke proizvodnje koji su navedeni u propisima Europske unije.”

Kao primjer promptnog reagiranja u potencijalno rizičnim situacijama, pozvala se na nedavno iskustvo kada su jaja iz Nizozemske bila analizirana zbog sumnje na prisutnost fipronila. Biovega je tada provodila samo rutinsku kontrolu i povlačenje iz predostrožnosti te posjed jaja prijavila nadležnim tijelima i nadzornoj stanici. Unatoč dokazu da su jaja bila zdravstveno ispravna bez pesticida Fipronila, prijavljeno je povlačenje jaja u RASFF te su zbog medijske hajke uništene 2- 3 pošiljke ekoloških zdravstveno ispravnih jaja.

“Uništavamo zdravstveno ispravnu hranu što je neprihvatljivo i nanesena je direktna šteta kupcu, distributeru i dobavljaču”, istaknula je Kolek Sirovina.

Razmjena iskustava, analiza rezultata i evaluacija dosega imaju presudnu važnost za postizanje zajedničkih ciljeva, a to je pružanje vjerodostojnih informacija o sigurnosti i kvaliteti hrane te davanje smjernica i prijedloga za unapređenje sustava sigurnosti i kvalitete hrane „od polja do stola“, ističu organizatori kongresa.