2002. godine Biovega je pokrenula suradnju s hrvatskim eko poljoprivrednicima i proizvođačima potičući ih da usvoje ili prošire ekološku proizvodnju nudeći im plasman proizvoda i partnerstvo. Danas surađujemo s 30-tak ekoloških proizvođača diljem Hrvatske čiji se proizvodi mogu naći u bio&bio trgovinama.

Gospodin Goran Gusak, vlasnik eko imanja “Na orlovom putu”, odgovorio je na naša pitanja o životu na ovom jedinstvenom baranjskom OPG-u i planovima za budućnost. Ovo je nastvak naše priče o domaćim eko poljoprivrednicima iz serijala #HReko.

1. Gdje se nalazi eko gospodarstvo “Na orlovom putu” i kako je sve počelo?

Živjeli smo u Osijeku u centru grada. Odlučili smo u potpunosti promijeniti život. Prodali smo stan i kupili 7 hektara oranice s korovom visine i do 6 metara jer ju nitko nije obrađivao od 1985. godine što je za nas bila njena najveća vrijednost. Punih 12 godina upornog i neprestanog rada i odricanja nas i naših najbližih, nastajalo je ekološko gospodarstvo Orlov put. Imanje se nalazi u neposrednoj blizini ulaza u zaštićeni Park prirode Kopački rit.

2. Zbog čega imanje nosi naziv “Na orlovom putu”?

Naziv našeg eko gospodarstva, Orlov put, nadjenula je sama priroda. Iznad njega tijekom cijele godine možete pratiti prelete orlova i drugih ptica kojima je to svakodnevna tura pri letu unutar zaštićenog Parka prirode Kopački rit.

3. Što uzgajate na svom eko imanju?

Uzgajamo ekološko voće, povrće, ljekovito bilje i domaće životinje.

4. Što nudite posjetiteljima imanja?

Tisuće posjetitelja koji nam stižu iz cijelog svijeta, redom su ekološki osviješteni zaljubljenici u prirodu, zdravu prehranu i seoski način života. Osim obilaska imanja i ekoloških radionica, u sjeni bagremova mogu uživati ukusnoj ekološkoj hrani.

5. Koji se vaši proizvodi mogu pronaći na bio&bio policama?

U bio&bio ponudi su naš poznati i omiljen ajvar, kisela cikla i kiseli krastavci, pasirana rajčica, te džemovi od jabuke, kruške, jagode i kupine.

6. Koliko je osoba u timu?

Naš je tim mali, ali vrlo marljiv i efikasan. Ima nas ukupno desetoro.

7. Jeste li nailazili na prepreke tijekom provedbe vašeg eko projekta?

Prepušteni smo sami sebi da se borimo s općinom koja uopće nema sluha za ovakav vrijedan projekt. Inače, koristili smo poticajne mjere koje su nam pomogle, racionalno ih koristimo i nastojimo poslovati bez kredita pazeći na maksimalnu iskoristivost.

8. Jeste li zadovoljni svojim načinom života na imanju i koji su vaši planovi za budućnost?

Danas možemo reći da živimo potpuno drugačije i neusporedivo kvalitetnije. Radujemo se svakoj jutarnjoj pjesmi slavuja, brujanju pčelica, večernjem kreketu žaba i tišini noći.

U budućnosti se želimo potpuno okrenuti obnovljivim izvorima energije kako bi naše imanje postalo energetski samoodrživo. Primjerice, postavljanje solarnih panela doprinosi provedbi ove zamisli. Ništa nas ne može odvratiti od ovakvog prirodnog i ispunjavajućeg načina života.

Pročitajte i druge HR eko priče bioBLOGiji