HR-EKO-forum-2015U Zagrebu je u utorak 19.05.2015. u organizaciji tvrtke Biovega, u prostoru Hrvatske gospodarske komore održan HR EKO forum s temom „Rizici, potencijali i etička dimenzija tržišta ekoproizvoda u Hrvatskoj“ koji je okupio više od 80 sudionika među kojima su bili istaknuti predstavnici raznih ekoloških gospodarstava, poslovni subjekti, predstavnici savjetodavnih tijela kao i predstavnici ministarstava i medija.

Osim kvalitete i sigurnosti koju ekološki proizvodi donose kupcu, s obzirom na dodatne kontrole i nadzore koje prolaze u postupku certificiranja, sudionici HR EKO foruma su zaključili da je međusobna suradnja dionika na tržištu ekoproizvoda od iznimne važnosti. Također je nužno fer poslovanje, kao zaštita od tržištnog imperativa kojeg nameću veliki sustavi, a koji ugrožava zadnju kariku u lancu, odnosno malog ekološkog proizvođača.

 

Zoran-VasicIspred Hrvatske gospodarske komore, podršku događanju izrazila je gđa Žaklina Jurišić, a Forum je otvorio gospodin Zoran Vasić, pomoćnik ministra poljoprivrede koji je istaknuo važnost ovakvih konferencija i inicijativa.

„RH slijedi europski primjer i nedostatke treba znati pretvoriti u prilike te ih iskoristiti u  svoju korist – kada smo počinjali bilo je 130 eko proizvođača a sada ih je 2000. Još je puno posla pred nama, a akcijskim planom definirano je očekivanje da do 2016. imamo 8%  površina pod eko poljoprivredom, dok ih je sada 3%. Velik je posao pred nama želimo li biti u skladu s europskim modelom, a s tim u skladu  poticaji Ministarstva  poljoprivrede za sve proizvođače koji prelaze s konvencionalne na eko poljoprivredu povećani su za 20%. Dionici na tržištu ekoproizvoda se trebaju udružiti uz pomoć tvrtki kao što je Biovega te stoga dajemo potporu ovakvim konferencijama - eko poljoprivreda je budućnost.“, rekao je g. Vasić pri otvaranju HR EKO foruma.

Zlatko-Pejic-Bio-ZrnoZlatko Pejić, direktor Bio Zrna, upozorio je na rizike ekološke poljoprivrede i istaknuo izazove s kojima se proizvođači suočavaju. Izdvojio je moguće uzroke krize i prepreka te naglasio potrebu da se u procesu rješavanja problema postavljaju prava pitanja i pronalaze kreativna rješenja.

“Cijena konvencionalne hrane je 12 do 14 puta skuplja od one koju možemo iščitati u finalnoj cijeni proizvoda, jer u nju nisu uračunati troškovi svih ekoloških resursa: onečišćenja voda, kontaminacije plodnog tla, utjecaj na bioraznolikost zbog uzgoja monokultura, onečišćenje uzrokovanom transportom, procesom skladištenja, produljenja roka trajanja itd. Ekološka poljoprivreda takav luksuz nema niti želi podržavati, zbog čega su troškovi proizvodnje nemjerljivo veći - od sanacije zemljišta, konstantnog nadzora, ali i zbog procesa distribucije koji štite ekoproizvode od kontaminacije. “, istaknuo je u svom izlaganju Pejić.

Marija-Sevar-1-SavjetodavnaMarija Ševar, viša koordinatorica iz Savjetodavne službe osvrnula se na aktualnu statistiku, akcijske planove i potencijale eko poljoprivrede u RH. Istaknula je kako trenutno u Hrvatskoj 50.800 hektara pod eko poljoprivredom što čini 3,9% od ukupnih poljoprivrednih površina u RH. Nažalost, među njima je i veliki broj onih koji su bez dovoljne edukacije i predznanja o ekološkom poljodjelstvu dobili poticaje, a da nisu znali dalje održavati svoja gospodarstva.

Kristijan-Mavrek-Kaja-konzaKonzultant tvrtke Kaja Consulting iz Čakovca, Kristijan Mavrek, predstavio je dostupne fondove EU za poljoprivredu i ruralni razvoj te protumačio protokole cijelog ciklusa, od pripreme dokumentacije do odobrenja projekata. Sudionici HR EKO foruma su dobili temeljit uvid u složeni proces dobivanja sredstava fondova EU te nužnih preduvjeta koji mu prethode.

Jadranka-Boban-Pejic-BiovegJadranka Boban Pejić, direktorica Biovege, održala je inspirativno izlaganje na temu važnosti održivog poslovanja u kojem su etika i ekologija neodvojiv sastavni dio ekonomije te pozvala na promjenu paradigme poslovanja u kojoj najvažniji parametri neće biti „brzo i mnogo“. Istaknula je nužnost njegovanja etičkih principa i održivog razvoja, koji jesu i trebaju biti razlikovna komponenta između ekološkog i konvencionalnog uzgoja.

Roman-KrznaricPosebni gost HR EKO foruma bio je Roman Krznaric, jedan od najzanimljivijih britanskih kulturnih mislilaca i autora, originalni filozof hrvatskog porijekla koji ujedno djeluje i kao savjetnik za etička pitanja u UN-u. Krznaric je održao zanimljivo predavanje pod nazivom „Empatija i budućnost organizacija“ u kojem je istaknuo moć i važnost empatije te pokazao na koji je način uz pomoć empatije, moguće pokrenuti istinsku revoluciju ljudskih odnosa.

Po završetku izlaganja održan je panel „Kriteriji i jamstva te zaštita hrvatskih ekoproizvoda“, u kojem su sudjelovali Zlatko Pejić (Bio Zrno), Mario Sever (OPG Sever) i Marija Šervar (Savjetodavna služba). Panel je moderirao poznati HTV-ov novinar, Mladen Iličković.

LaureatiNa kraju programa dodijeljena su priznanja ovogodišnjim laureatima: gospodinu Mariju Severu za doprinos razvoju tržišta ekoproizvoda u RH, gospođi Zlati Nanić za predan i pionirski rad i poseban doprinos razvoju tržišta ekoproizvoda u RH i gospođi Mariji Ševar za doprinos razvoju tržišta ekoproizvoda u RH u području savjetovanja i edukacije.

Svečanom djelu HR EKO foruma doprinjela je i netom pristigla vijest da je Jadranku Boban Pejić Udruga poslovnih žena KRUG proglasila menadžericom godine, te joj je uučeno priznanje “Sova”.

HR EKO forum održan je u organizaciji tvrtke Biovega, lidera na hrvatskom tržištu ekoproizvoda, uz podršku Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede.