Putem međunarodnog sustava Brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) zaprimljena je obavijest iz Europske komisije o nalazu bakterija iz roda Salmonella (prisutnost u 25 g) u tahini pasti od sezama proizvođača Rapunzel Naturkost GmbH iz Njemačke. Pretragama proizvoda utvrđena je prisutnost bakterija iz roda Salmonella u pojedinim serijama proizvoda.

Iako na tržište Republike Hrvatske nisu plasirane nesukladne serije proizvoda što potvrđuje i Ministarstvo poljoprivrede RH (http://www.mps.hr/default.aspx?id=14194) , proizvođač je iz preventivnih razloga započeo povlačenje i opozvao sve proizvode u staklenkama.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja provela je službenu kontrolu i odlučili smo preventivno povuči sve rokove trajanja tahini paste (smeđe) njemačkog proizvođača Rapunzel sa naših polica i poslali smo proizvode na dodatnu analizu u laboratorij.

Analiza proizvoda:

8953 Ekoproizvod: Tahini – krema od sezama 500 g sa rokom trajanja 25.11.2016.

8952 Ekoproizvod: Tahini – krema od sezama 250 g sa rokom trajanja 30.09.2016.

Rezultati analize potvrdili su da Salmonella nije izolirana u proizvodima s navedenim rokovima trajanja.

Zbog mjera predostrožnosti povlače se sve šarže svih rokova trajanja, a kupce se moli da provjere jesu li kupili Tahini pastu od sezama te da proizvod vrate u najbližu bio&bio trgovinu, gdje će im biti osiguran povrat novaca ili zamjenski proizvod.