shutterstock_222385393U sklopu projekta Volimo mahunarke, kojim su se bio&bio trgovine priključile obilježavanju UN-ove Godine mahunarki, održane su zanimljive aktivnosti: radionice, predavanje, degustacije. Također, od svake prodane mahunarke tijekom travnja odvajali smo jednu kunu za ekološke, edukativne i humanitarne projekte.

Na taj je način prikupljeno 25 000 kuna kojima smo podržali aktivnosti nekoliko udruga i projekata. Na ovaj način, bio&bio trgovine i Biovega obilježavaju mjesec u kojem je Dan planeta Zemlje, kako bi podržale vrijedne aktivnosti i projekte neprofitnog sektora, ali u isto vrijeme i nastavile vlastitu tradiciju. Naime, Dan planeta Zemlje u Hrvatskoj počeo se obilježavati 1992. godine na inicijativu Društva za unaprjeđenje kvalitete življenja i Zlatka Pejića, kasnije osnivača Biovege.

Donosimo kratak pregled financiranih projekata.

Čuvar čistih voda
Nastavili smo podržavati WWF Adria i projekt Naše rijeke naše blago, koji je 2016. godinu proglasio godinom bregunice, koja je time postala ambasador živih i zdravih rijeka. Bregunica obavlja iznimnu korisnu funkciju jer jedna obitelj može pojesti čak do 10.000 komaraca na dan. WWF želi upozoriti na dramatičan pad njihovih populacija zbog izgradnje obaloutvrda i hidroelektrana te korištenja pesticida. WWF je stoga početkom travnja s partnerskim udrugama obnovio oko 200 metara obale na pogodnim lokacijama duž rijeke Drave u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. U svibnju planiraju sa bregunicama upoznati i učenike škola iz županija duž rijeke Drave koje će voditi na stručni obilazak jedne od najvećih kolonija bregunica u Hrvatskoj u Jelkušu.

Pedalafest
Podržali smo treće izdanje bienalnog međunarodnog biciklističkog festivala “Pedalafest” koji nudi sadržaje i aktivnosti vezane uz održivi razvoj prometa i općenito transformacije grada u smjeru “grada po mjeri čovjeka”. Iz Sindikata biciklista kažu: „Sredstva koja ste nam Vi dodijelili ćemo upotrijebiti za smještaj gostiju kako bismo omogućili što bolje umrežavanje različitih organizacija i sudionika, s ciljem dijeljenja raznovrsnih iskustava i napora usmjerenih ka stvaranju što većeg broja gradova prijatelja bicikala odnosno gradova orijenitiranih na čovjeka, a ne automobil.“

SUPer projekt za spas ptica grabljivica
Misija udruge Grifon je očuvanje i zaštita posljednje hrvatske populacije bjeloglavih supova, povratak u prirodu izumrlih vrsta strvinara u RH, te zaštita najugroženijih vrsta ptica grabljivica, kao i vrijednih prirodnih područja u RH. Do danas su obilježili više od 880 bjeloglavih supova, Mnogi od njih su liječeni i ponovno pušteni u prirodu. Grifon također provodi i stalnu dohranu tih ptica na posebnim hranilištima. Budući da je rad Grifona zbog nedostatka financija iznimno otežan, drago nam je da smo našom donacijom pomogli da ova SUPer priča ide dalje.

Malo svjetlo nade
Dugogodišnje prijateljstvo s udrugom Krijesnica nastavljamo donacijom kojom će se podržati aktivnosti mladih Krijesnice. U Krijesnici djeluje grupa mladih u dobi od 18 do 28 godina,
onih koji su pobijedili rak u dječjoj dobi, no koje i dalje prate dugotrajne posljedice liječenja.
Sredstva ćemo koristiti za edukaciju te grupe mladih u zdravim stilovima života
(opasnosti pušenja, važnost tjelesne aktivnosti, vježbe disanja, nutricionistička savjetovališta, radionice, seminari itd.). Prema riječima Zorana Cipeka iz Krijesnice: „Nije li prekrasno kako se krug pozitivnog djelovanja i podrške pravim vrijednostima time zatvara?“

Palčići
Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ kontinuirano radi na edukaciji i razmjeni iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 5 posto.
Donacijom prikupljenoj u ovoj akciji podržali smo njihove napore da doniraju hrvatska rodilišta kako bi i najmanja novorođena djeca imala najbolji mogući start u život. 

Eko knjižnica
Udrugu Zeleni dan podržali smo u projektu otvaranja prve Eko knjižnice igračaka u Zagrebu, čiji je cilj kroz igru povećati svijest najmlađih članova društva o važnosti očuvanja okoliša i prirode, recikliranja i odgovornog gospodarenja otpadom. „Zahvaljujući donaciji koju smo primili od bio&bio, Eko knjižnicu igračaka opremili smo dodatnim ekološkim igračkama za naše najmlađe sugrađane te na taj način izmamili još više osmijeha na dječja lica“ izjavila je predsjednica udruge, Ana Tanasić Kandučar.

Agronomski fakultet
Potpisali smo ugovor s Agronomskim fakultetom u Zagrebu o sufinanciranju projekta “Unaprjeđenje ekološke proizvodnje lješnjaka uvođenjem novih tehnologija biološkog suzbijanja štetnika” kojem je cilj povećanje konkurentnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvođenjem novih tehnologija i inovacija. Projekt se bavi istraživanjem mogućnosti biološkog suzbijanja ljeskotoča u ekološkom uzgoju lijeske, budući da u Hrvatskoj za sada nema ekološki prihvatljivih pripravaka za suzbijanje ovog štetnika na lijeski.