U sklopu obilježavanja Međunarodne godine mahunarki, bio&bio trgovine i Makronova organiziraju besplatne radionice na kojima se promovira kuhanje mahunarki.

Radionica Volimo mahunarkePedesetak sudionika pratilo je prvu radionicu pod geslom Volimo mahunarke, kojima se želi promovirati nutritivna vrijednost mahunarki te najefikasniji načini kuhanja i pripreme ukusnih jela.

Od slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina. Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne. Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru

  1. Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
  2. Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
  3. Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju, i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.
  4. Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
  5. Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
  6. Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
  7. Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.

Sljedeća radionica o kuhanju mahunarki i njihovim dobrobitima održat će se na Dan planeta zemlje, 22. travnja, a prije toga, 19. travnja, sve zainteresirane za eko uzgoj mahunarki pozivamo na predavanje Ksenije Piršljin, agronomkinje sa Zrno eko imanja.

Pročitajte više o događanjima