Razne bolesti i problemi sa štitnjačom poprimili su gotovo epidemijske razmjere u svijetu. Liječnici koji imaju širok uvid u zdravstveno stanje stanovništva procjenjuju da čak 7 do 10 osoba u zapadnjačkim zemljama imaju neki oblik bolesti štitnjače! Zbog iznimnog interesa ponavljamo predavanje na temu Zdrave štitnjače, u utorak, 30.10. u Makronovi u 19 sati.

Sigurno i sami poznajete nekog tko ima dijagnozu Hashimota, Gravesovu bolest, hipotireozu, čvorove na štitnjači ili se žali da mora na pretrage jer mu „hormoni divljaju“. Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno okrivljujemo štitnjaču, a nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete – pa i ranije – imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. Nakon što je u knjizi Medicinski medij (Planetopija, 2016.) progovorio o tome što se krije iza kroničnih bolesti, u najnovijoj knjizi, Zdrava štitnjača (Planetopija 2019.), govori o ovom tipično „ženskom problemu“, iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće. Ono što stoji u pozadini tog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike: uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus, tvrdi William.

Tvoja štitnjača je tvoja najveća snaga

Lista holivudskih zvijezda (Robert De Niro, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Demi Moore, Scott Bakula) koje su rješenje svojih zdravstvenih problema pronašli u savjetima Anthonyja Williama sve je duža, a impresivno je da je među njegovim poklonicima sve više liječnika i drugih istaknutih praktičara.

„Tvoja štitnjača, taj djelić tvog tijela za koji su ti jednom rekli da je tvoja najslabija točka, pa čak i da ti je neprijatelj, zapravo je bila tvoja najveća snaga i najvažniji zaštitnik. Ta žlijezda ne djeluje samo na tjelesnoj razini. Na duhovnoj razini, ona je tvoj štit, tvoj čuvar koji čuva sva blaga koja si na svom putu stekao; ona je dio tvog oružja koje podupire tvoje napredovanje u životu“, kaže Anthony William, poznatiji u svijetu kao „medicinski medij“ u svojoj najnovijoj knjizi Zdrava štitnjača.

U njoj opisuje kako medicina i znanstvena istraživanja kasne za spoznajama te ne daju cjelovitu sliku problema; on ruši mitove o zdravlju te podrobno objašnjava simptome, stanja i pravu funkciju štitnjače. Najveći dio knjige posvećen je iscjeljenju štitne žlijezde: što izbjegavati, hrana, ljekovito bilje i dodaci prehrani; 90-dnevna rehabilitacija s receptima te tehnike iscjeljenja. Jedan dio posvećen je „tajnama sna“ upravo zato što se nesanica i problemi sa spavanjem vežu uz probleme sa štitnjačom.

Sve to uz poruku suosjećanja, nade i ohrabrenja jer bolest, kaže medicinski medij: „Nije tvoja pogreška. Ništa od svega toga nisi zaslužio. Ti nisi sam izazvao svoju bolest i nisi ju izmislio. Ti nisi loša osoba. Ti se možeš iscijeliti i krenuti dalje.“

Plan oporavka štitnjače

Zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, a kad govorimo o hrani i dodacima prehrani, Anthony William, poznat i kao Medicinski medij, u svojoj novoj uspješnici Zdrava štitnjača među temeljitim uputama za oporavak štitnjače, posebno ističe nekoliko namirnica.

  1. ORGANSKO VOĆE I POVRĆE

Na prvom je mjesto apsolutno voće i povrće iz organskog uzgoja, bez pesticida i toksina koji su snažan okidač za razvijanje bolesti štitnjače.

  1. CELER LISTAŠ

Povrtnica koju najčešće spominje jer smatra da celer listaš ima sposobnost štitnjaču pročistiti od toksina Epstein-Barrovog virusa (EBV). On također podupire proizvodnju hormona T3.

  1. GLJIVA CHAGA

Ubija EBV te potiče zdravu funkciju jetre, ubrzavajući je. Istodobno, budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju. Jača nadbubrežne žlijezde.

  1. SPIRULINA (po mogućnosti havajska)

Ova je alga nevjerojatan saveznik kada je riječ o regeneraciji središnjeg živčanog sustava i uklanjanju teških metala. Hrani štitnjaču i regenerira je, a jod koji sadrži je vrlo učinkovit antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači.

  1. ALGE (posebice dulse i kelp/kombu)

Jod sadržan u algama poznat je kao snažan antiseptik štitnjače. Uz to, alge štitnjaču štite od posljedica štetnog zračenja, iz nje uklanjaju štetne radioaktivne tvari te sprječavaju razvoj raka unutar nje.

Prevalencija bolesti štitnjače u Hrvatskoj prati svjetski trend

Knjige Anthony Williama stekle su veliku popularnost i u Hrvatskoj te mnogima pomogle da naprave obrat u svojim prehrambenim i životnim navikama, a sada i olakšanje problema i izazova života sa štitnjačom.

Njegova je popularnost bila vidljiva i na nedavnoj promociji knjige u zagrebačkoj Makronovi, gdje nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane. Tom je prilikom gostovala poznata liječnica Sanja Toljan, dr. med, koja kaže: “Gotovo svaka druga osoba koju poznajem misli da ima problema sa štitnjačom i barem je jednom u životu obavila krvnu pretragu za provjeru razine hormona štitnjače.“ Doktorica smatra kako se, nažalost, rijetko uzima u obzir cjelokupno stanje organizma i svi simptomi pojedine osobe.

Zdrava štitnjača u našem tijelu predstavlja zdrav metabolizam, to jest pretvorbu energije iz hrane u našu sposobnost da živimo, radimo, veselimo se volimo i budemo sretni. Dobro je znati što štitnjača voli i kako ju njegovati te doprinositi ne samo zdravlju hormonskog sustava nego i zdravlju cijelog tijela.

„Moji su pacijenti češće žene i uglavnom u generativnoj dobi (25-55 god) i to se poklapa sa statističkim podacima o prevalenciji bolesti štitnjače. Žene se najčešće javljaju jer su skeptične prema terapiji koju im nudi konvencionalna medicina ili im ta terapija ne djeluje. Žele za sebe napraviti nešto bolje. Osim toga imaju mnoga pitanja o tome kako si pomoći, trebaju li uzimati određenu vrstu prehrane, dodatke prehrani, hormone i koje hormone. Općenito žele učiniti nešto više za sebe i za svoje zdravlje“, navodi dr. Toljan.

Nasreću, medicinsko znanje danas je daleko otišlo i može im puno pomoći na putu pronalaženja zdravlja, sugerirajući im da u svoj svakodnevni život uvedu zdravu prehranu i obavezne dodatke prehrani koji će stabilizirati funkciju štitnjače.

Thyromaxx - snažna nutricionistička podrška štitnjači

„Moj tim i ja, na temelju znanstvenih saznanja, kreirali smo preparat koji objedinjuje sve te dobre nutrijente u jednoj kapsuli i pomaže da svi oni pacijenti koji uzimaju hormone dobiju potporu za njihovu pretvorbu u aktivnu formu, odnosno da pomognemo štitnjači da bolje proizvodi svoje vlastite hormone“, pojašnjava liječnica.

Preparat su nazvali Thyromaxx, jer maksimalno poboljšava rad štitnjače (tiroidea) i kao takav je jedinstven na našem tržištu. Sadrži selen, cink, ekstrakt irske mahovine kao izvor joda, ekstrakt gugula koji je vrlo važan za pretvorbu T4 u T3 te bogati spektar B vitamina. Iako se radi o prirodnom dodatku prehrani, da bi on zaista djelovao potrebno je savjetovati se s liječnikom koji se bavi balansiranjem hormonskih sustava.

Ako već niste, pročitajte zaista hvaljenu knjigu Anthony Williama, Zdrava štitnjača u izdanju Planetopije i napravite obrat u svojim prehrambenim i životnim navikama i olakšajte si probleme i izazove života sa štitnjačom.