U Zagrebu su predstavljene dobrobiti Oatly zobenog napitka, švedskog izuma koji su na događanju za medije te radionicama za građane prezentirali Bengt Anker, suosnivač kompanije te Joakim Bjunö, vrsni chef i inžinjer razvojnog tima Oatlyja.

Oatly-pressOatly je švedska kompanija koja prva na svijetu proizvela napitak od zobi, postupkom koji su sami otkrili i patentirali te koji se prodaje u dvadeset europskih zemalja. Ovaj biljni napitak postao je popularan devedesetih kao odgovor na sve učestaliju pojavu netolerantnosti na laktozu, no danas je omiljen među ljudima koji biraju zdrave stilove življenja, a posebice među mlađom populacijom.

Oatly je jedini napitak od zobi na europskom tržištu koji ima potvrđenu zdravstvenu učinkovitost zgob prisutnosti betaglukana, koji su iznimno važni za imunitet. Dnevni unos od 750 ml napitka od zobi Oatly (= 3 g beta-glukana iz zobi) doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Oatly zobeni napitci iznimno su dobrog okusa, a u kuhanju su vrlo svestrani - od doručka s pahuljicama do peciva i slastica. Posebno je popularna Oatly krema za kuhanje koja daje odličnu teksturu krem juhama i umacima, ali je vrlo lagana i nisko kalorična. Nijedan proizvod ne sadrži bijeli šećer ili umjetne arome. Oatly s okusom čokolade ili organske vanilije s Madagaskara zaslađeni su agavinim sirupom. Iznimno je popularna i inačica Oatlyja s kalcijem dobivenim iz morskih algi.

Pri odabiru sirovina Šveđani su vrlo rigorozni te koriste isključivo zob s ekoloških imanja iz regije.  Sjeverni dijelovi Švedske, s hladnim zimama i ljetima s velikim brojem svijetlih sati zbog tzv. polarnog sunca, idealni su za uzgoj zobi visoke kvalitete, iznimne hranjive vrijednosti i posebne bijele boje. Oatly također primjenjuje stroge standarde ekološkog uzgoja.

Osim po proizvodima vrhunske kvalitete, Oatly je poznat po svojoj neovisnosti, jer odbija ulazak u velike korporacije, ali i odvažnom dizajnu koji s lakoćom komunicira s mlađom publikom te promovira zdravi lifestyle i veganski izbor. Wow no cow, We don’t do animals, Know your rights ili Fiberlicious, samo su neke od poruka koje se nalaze na Oatlyjevim pakiranjima.

Ova osviještena kompanija njeguje društveno odgovorni pristup poslovanju, u odnosu sa zaposlenima, dobavljačima, zajednici i okolišu. Pokrenuli su i Oatly Academy kojoj je cilj edukacija kuharskog osoblja u švedskim vrtićima i školama, koji u svoje jelovnike uvode Oatly. Snagu branda Oatly ilustrira imidž koji imaju u Švedskoj te stoje uz bok nacionalnim brandovima poput Ikee ili Volva.

Biovega je prvi partner, kupac organskog Oatlyja u Europi te ovaj zobeni napitak u Hrvatskoj distribuira već 20 godina. Bengt Anker, suosnivač tvrtke Oatly, istaknuo je kako upravo Jadranki Boban Pejić, direktorici Biovege, duguje inicijativu za razvoj Oatlyja jer je prva sugerirala kako se ovi proizvodi mogu koristiti u kuhanju: “Naše dvije tvrtke zajedno su rasle i uvijek inspiriramo jedni druge”, izjavio je Anker.

Priznati švedski chef Joakim Bjunö prezentirao je u bio&bio cafeu brzu i jednostavnu primjenu Oatlyja u raznolikim varijantama - u funkcionalnim shakeovima, brzo spravljenim muffinima te u obogaćivanju okusa dnevne kave.

Baristička primjena Oatlyja može se svakodnevno isprobati u bio&bio cafeu u Radničkoj 49 i Oktogonu u Zagrebu gdje se u veganskoj varijanti priprema vrhunska organska kava s Oatly zobenim napitkom te brojni smoothieji spravljeni od svježih organskih namirnica i superhrane premium kvalitete, koji u kombinaciji s Oatlyjem daju fantastično ukusne i zdrave međuobroke. Mnogi svjetski baristi biraju upravo Oatly jer se izvrsno stapa s okusom kave i oblikuje bogatu pjenu. To potvrđuju i baristi i bio&bio cafea koji predstavlja prvu organsku “to go” ponudu na našem tržištu.