U bio&bio trgovini u Radničkoj 49 otvorena nova uslužna zona u kojoj će kupci na kamenim Klukas mlinovima moći samljeti svježe brašno i tako maksimalno iskoristiti nutrijente iz žitarica i mahunarki.
Listopad je mjesec kada se „vraćamo u kuhinju“, češće uključujemo pećnicu i uživamo u hrani. U bio&bio striktno pazimo da je ta hrana ekološkog porijekla, ali i cjelovita te bismo u prehranu trebali uvrstiti što više cjelovitih namirnica kako bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju.
Zrno žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo ih iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice. „Zrno je prirodna konzerva i tisućama godina čuva hranjive i životne vrijednosti. Kada poželimo iskoristiti hranjive sastojke, zrno je potrebno otvoriti tako da ga usitnimo mljevenjem na mlinu ili ga propustimo kroz valjke i prešano zrno pretvorimo u pahuljice“, slikovito opisuje proces svježeg mljevenja Branko Šebalj, edukator i zaljubljenik u Klukas mlinove.
„Baš poput jabuke, i žitarica pretvorena u brašno oksidira, dolazi do razgradnje enzima, fermantacije masti i užegnuća. Da bi se to spriječilo, u procesu industrijskog mljevenja dodaju se aditivi kojima se povećava dugotrajnost proizvoda“, upozorava bio&bio savjetnica Denis Krelja. „Zato je važno birati kvalitetne ekološke proizvode i, kad god možemo, sami samljeti brašno – onoliko koliko nam treba. Samo svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.“
5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna
- Svježe mljevenim brašnom čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
- Prirodnim kamenom za mljevenje uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
- Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro brašno, krupica, glatk brašno, mekinje, griz, palenta..
- Bezglutensko brašno – izrađeno od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
- Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.