U bio&bio trgovini u Radničkoj 49 otvorena nova uslužna zona u kojoj će kupci na kamenim Klukas mlinovima moći samljeti svježe brašno i tako maksimalno iskoristiti nutrijente iz žitarica i mahunarki.

Listopad je mjesec kada se „vraćamo u kuhinju“, češće uključujemo pećnicu i uživamo u hrani. U bio&bio striktno pazimo da je ta hrana ekološkog porijekla, ali i cjelovita te bismo u prehranu trebali uvrstiti što više cjelovitih namirnica kako bismo maksimalno iskoristili njihovu vitalnu energiju.

Zrno žitarica, mahunarki i sjemenki čuvaju životnu energiju u sebi sve dok ih ne poželimo ih iskoristiti, a često ih koristimo u obliku brašna – za tjestenine, peciva i slastice. „Zrno je prirodna konzerva i tisućama godina čuva hranjive i životne vrijednosti. Kada poželimo iskoristiti hranjive sastojke, zrno je potrebno otvoriti tako da ga usitnimo mljevenjem na mlinu ili ga propustimo kroz valjke i prešano zrno pretvorimo u pahuljice“, slikovito opisuje proces svježeg mljevenja Branko Šebalj, edukator i zaljubljenik u Klukas mlinove.

„Baš poput jabuke, i žitarica pretvorena u brašno oksidira, dolazi do razgradnje enzima, fermantacije masti i užegnuća. Da bi se to spriječilo, u procesu industrijskog mljevenja dodaju se aditivi kojima se povećava dugotrajnost proizvoda“, upozorava bio&bio savjetnica Denis Krelja. „Zato je važno birati kvalitetne ekološke proizvode i, kad god možemo, sami samljeti brašno – onoliko koliko nam treba. Samo svježe samljeveno brašno sadrži različite vitamine, elemente u tragovima, minerale, visoko nezasićene masne kiseline, bjelančevine, aromatske tvari, što je za naše zdravlje prijeko potrebno.“

5 dobrih razloga za svježe mljevenje brašna

  1. Svježe mljevenim brašnom čuvamo hranjive sastojke zrna koji podliježu brzoj oksidaciji.
  2. Prirodnim kamenom za mljevenje uz nisku temperaturu, čuvamo punu nutritivnu vrijednost brašna.
  3. Podešavamo finoću mljevenja: fino ili oštro brašno, krupica, glatk brašno, mekinje, griz, palenta..
  4. Bezglutensko brašno – izrađeno od biranih namirnica koje prirodno ne sadrže gluten.
  5. Uvijek svježe brašno bez konzervansa i ostalih aditiva.

Pročitajte više na www.biobio.hr