Da bi nova ideja zaživjela, potrebni su pioniri. Da bi se razvijala, potrebni su lideri. Organskom sektoru danas je itekako vrijeme za obrazovane lidere, a važnu stepenicu u stjecanju potrebnih vještina čini IFOAM-ov program Organic Leadership Course koji će se, uz podršku Biovege, početkom lipnja održati u Makronovi .

“Pioniri organskog pokreta početkom 20. stoljeća nadahnuli su i doveli do pojave suvremene organske poljoprivrede. Akteri organskog sektora danas dijele njihovu viziju pravednijeg, zdravijeg i održivijeg svijeta, ali ponekad im nedostaju potrebna znanja, vještine i stav kako bi učinkovito pridonijeli razvoju sektora”, pojašnjava voditelj IFOAM-ove Akademije Konrad Hauptfleisch.

Na Akademiji se susreću sadašnji i budući lideri kako bi učili, dijelili iskustva, razvili inovativne strategije i umrežili se. Organska akademija odvija se proteklih šest godina kroz učinkovite i sveobuhvatne programe izobrazbe, razvijene kako bi podržali strategiju IFOAM-a i potrebe organskog pokreta.

“Program nudi visokokvalitetnu i svrhovitu obuku, s inkluzivnim pristupom, osiguravajući ravnotežu između teorijskog sadržaja i aktivnog sudjelovanja. Najveća korist od upisa u Organsku akademiju je umrežavanje i povezivanje – ne samo tijekom treninga već i za ostatak karijere u organskom svijetu. Ova rastuća skupina lidera već utječe na svijet organske poljoprivrede!”, ističe Hauptfleisch.

Zašto učiti o liderstvu?

Do sada su održani programi u trinaest zemalja, na četiri kontinenta, a Akademija sada već ima više od 200 alumnija iz više od 50 zemalja, a i više od desetak ljudi iz Hrvatske je prošlo ovaj program.

“IFOAM-ov Organic Leadership Course pruža izuzetnu priliku za stjecanje sveobuhvatnog znanja o sektoru ekološke poljoprivrede na globalnoj razini, sudioniku omogućuje stvaranje internacionalne mreže suradnika i partnera, a rezultira izradom vlastitog razvojnog plana koji omogućava efikasno lokalno djelovanje. Kroz sve navedeno, sudionici grade vještine vođenja procesa promjene, što je vrlo važno za razvoj sektora organskog sektora, osobito u zemljama u kojima je on u niskom stupnju razvoja.” Jelena Petrov, JU RERA SD

“Smatram da je IFOAM Organic Leadership Course fantastična prilika za učenje i networking za svakoga tko ima viziju i strast oko organskog pokreta i za svakoga tko svojim radom ili projektom želi ostaviti trag ili djelovati u organskom sektoru. Tečaj pruža jedinstvenu priliku za suradnju i razmjenu informacija u grupi međunarodnih profesionalaca i entuzijasta raznolikih iskustava i zemalja porijekla koja može biti odlična platforma za daljnje djelovanje. Finalno, motivirajuće vodstvo Konrada Hauptfleischa kroz svaki aspekt tečaja, osigurava kvalitetu ideja i rješenja koje se razvijaju kroz program.” David Pejić, Bio-Zrno

“Potreba za novim znanjem i iskustvima nagnali su me da se prijavim na OLC te smatram da sam imao izuzetnu sreću i blagoslov da postoji takva vrsta školovanja. Na taj način sam kao učenik dobio uvid u potrebna znanja i vještine koje su danas potrebne da bih uspješno vodio ekološko poljoprivredno gospodarstvo. Globalno govoreći, mogli bismo reći da je postojeći „leadership“ u krizi te se događa svojevrsni reset kompletnog sustava poljoprivrede, a naročito ekološke poljoprivrede.” Matija Cetinić Frankos, OPG Cetinić / Berry Organica

Informacije i prijave: www.ifoam.org/academy