Ekološko vinogradarstvo je najbrže rastuća grana eko poljoprivrede, a proizvodnja ekoloških vina u Hrvatskoj u kontinuiranom je porastu. bio&bio trgovine već nekoliko godina proširuju asortiman upravo domaćih eko vina te trenutno nude najveći izbor na tržištu.

Poznato je da su hrvatska vinogorja raznolika i specifična, ovisno o tlu i podneblju na kojima se nalaze, a vinoljupci posebno razlikuju kontinentalna i primorska vina. Kada im pridodamo visoke standarde ekološke kvalitete, tradiciju i nerijetko višegeneracijsko nasljeđe, eko bijela vina, crna i rosei nose posebnu aromu strasti i posvećenosti. Krenimo na putovanje, a vi odaberite HR eko vino koje vam se najviše sviđa.

Roki’s

Vis je otok s puno sunca, zelenila, vlastite kvalitetne vode i plodne zemlje. Upravo se ondje, u pitoresknom Pliskom Polju, nalazi obiteljska vinarija Monike i Olivera Rokija. Njihova 25-godišnja bugava daje vino najbolje kvalitete, a najpopularniji je Plavac Mali, bogate ljubičaste boje. Mnogo truda, rada i stalnih unaprjeđenja smješta ovu vrijednu otočku obitelj na važno mjesto na mapi HR eko vina.

Bolfan

Tisućljetna tradicija uzgoja vinove loze na obroncima današnjeg zlatarskog vinogorja dovoljni svjedoči o tome kako tlo na kojem su zasađeni vinogradi vinarije Bolfan Vinski Vrh predstavlja idealan supstrat za proizvodnju visokokvalitetnih vina. Uvjereni da kvalitetno vino nastaje u vinogradu, a ne u podrumu, ističu: „Naša je želja poštivati interese zdravog prirodnog okoliša, održavati mikrobiološku ravnotežu u vinogradu i šire, boriti se za zdravlje našeg trsa, djelovati u osvještavanju svakog vinskog ljubitelja, kupca i namjernika.“ Osjetit ćete to kušate li njihov Pinot crni ili Sauvignon, a za posebne prilike počastite se pjenušcem Centurion Silver.

Enjingi

Nastavljajući stoljetnu tradiciju proizvodnje grožđa i vina koju je naslijedio od svojih djedova, Ivan Enjingi na osunčanim, južnim obroncima Krndije, u srcu svjetski poznatog Vinogorja Kutjevo, s trsja bere samo najbolje. Grožđe je to neopterećeno umjetnim zaštitnim sredstvima, a vino dobiveno od njega posebno, sa svim karakteristikama podneblja, kakvo i priliči vinaru koji je Hrvatskoj donio prvog zlatnog Decantera. Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima. Nose eko markicu koja u suvremeno vrijeme potvrđuje ono što je u obitelji Enjingi prenošeno s koljena na koljeno — poštovanje prema prirodi.

Jokić

Vinarija Duška Jokića, locirana u srcu Ravnih kotara, između mora i Velebita, koji stvaraju jedinstvene mikroklimatske uvjete, spada među najveće vinarije sjeverne Dalmacije. Tradicija vinograda od 1906. godine, suradnja sa stručnjacima i vrhunska tehnologija, ovim vinima donijele su prestižne nagrade i titulu „Kralja bijelih vina sjeverne Dalmacije“. Uvjerite se i kušajte Jokić vina Maraština i Pošip.

Škaulj

Prvo vrhunsko vino u zadarskoj županiji dolazi upravo iz ove vinarije smještene u mjestu Nadin, u Ravnim kotarima. Šime Škaulj redoviti je osvajač brojnih priznanja za kvalitetu proizvoda te su njegova vina priznata i prepoznata od vodećih hrvatskih enologa. Probajte Merlot i Muškat žuti.

Terra Madre

Ekološka vina Terra Madre dolaze iz vinogorja Komarna, idealnog za ekološki uzgoj vinove loze: na tom se tlu nije odvijala nikakva obrada, dovoljno je udaljeno od prometnica, a opet dovoljno blizu moru, uz vjetar koji neprestano puše. Slikoviti pejzaž možete okusiti u njihovu Plavcu malom.

Rizman

Iza obitelj Štimac je desetljeće obnavljanja obiteljske tradicije vinarstva koji je pradjed Rizman započeo početkom prošloga stoljeća, ali i postavljanja novih standarda kvalitete. Prvo vino proizvedeno u ovoj vinariji je Primus, koji se radi isključivo od grožđa iz Rizman vinograda sorte plavac mali, koji se nalaze na južnim i jugozapadnim padinama nagiba i do 40% na položaju od Rabe do Komarne, koje se spuštaju sve do mora.

Volarević

Obitelj Volarević vjeruje kako sve što radite treba biti iskreno i iz velike ljubavi. Tako njeguju svoje vinograde na teškim kamenim terenima u Komarni, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a tradiciju, znanost i tehnologiju koriste kako bi u vlastitoj vinariji u Metkoviću iz grožđa sorte plavac mali dobili kvalitetno ekološko vino. U nježnijoj varijanti, svakako probajte i Volarevićev Rose.

Ivan Dolac

Iz Badela nam dolaze vina Ivan Dolac - prvi hrvatski plavac s eko oznakom. Vrhunsko je crno vino proizvedeno iz autohtone dalmatinske sorte plavac mali. Grožđe se bere isključivo ručno na lokalitetu Ivan Dolac na osunčanim nepristupačnim južnim padinama otoka Hvara. Ovo jako vino tamne je rubinske boje i karakterističnog sortnog okusa i mirisa. Godine 2009. osvojio je srebrnu medalju na najvećem njemačkom ocjenjivanju vina – Mundus Vini, a Ivan Dolac barrique iste je godine osvojio zlato na natjecanju Finger Lakes International (SAD).

Kalazić

Baranja u prijevodu s mađarskog (Boranya) znači: vinska majka. Upravo na sjeveroistoku ove regije, na Banovu brdu, gdje su prije dva milenija vino proizvodili Rimljani, uzgaja se grožđe za vina Kalazić, koja su od 2008. osvojila preko 50 zlatnih medalja. Snagu moćnog Dunava i baranjskog tla okusite u Kalazić Chardonnayu, Tramincu, Graševini ili Rieslingu s eko certifikatom.

Kotar

Poljoprivredna zadruga “Maslina i vino” osnovana je 2006. g. s ciljem razvoja ruralnog razvoja prostora Ravnih kotara. Projekt ‘MasVin’ plod je vizije nekoliko ljudi koji su krš, kamenjar i odlagalište otpada pretvorili u plodno tlo, na kojem su uz masline zasadili i 10,5 hektara vinograda. Rezultat ovog vrijednog projekta možete kušati u njihovim ekološkim vinima naziva Kotar: Merlot, Muškat žuti, Shiraz, Maraština Chardonnay.

Potražite više na www.biobio.hr