Francuska kuhinja je poznata po svojoj rafiniranosti, a Francuzi po uživanju u dobroj hrani i estetici. O kvalitetnim izborima u prehrani za nedavnog posjeta Biovegi, razgovarali smo s Yannom Klopfensteinom, predstavnikom branda Sojade i zaljubljenikom u francusku kuhinju.

Kako je ova kultura utjecala na Vaš brand?
“La cuisine française, francuska kuhinja, snažno određuje našu kulturu te je i UNESCO francuski jelovnik zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu. On se sastoji od pet slijedova: aperitiv, starter, glavno jelo, sir i desert.

Ljudi iz Sojade tima: marketing, istraživači, razvoj proizvoda, farmeri, kuhari… pripadaju toj kulturi, oni je žive i mogu reći da imamo visoka očekivanja kad se radi o hrani. Upravo zato naši proizvodi moraju izgledati dobro, imati dobar okus i nutritivne karakteristike.”

Sojade je dio pionirskog organskog pokreta u Francuskoj
“Oduvijek smo željeli najčišći mogući proizvod. Naša je kompanija stoga 1975. godine sudjelovala u kreiranju standarda ekoproizvoda u Francuskoj te u stvaranju oznake AB – agriculture biologique – koju ćete danas pronaći na svim ekoproizvodima iz naše zemlje. Sve ove godine izgrađujemo blizak odnos s našim partnerima te im osiguravamo dobre uvjete kako bi oni mogli dobro živjeti i ustrajati u organskoj proizvodnji sirovina za naše proizvode. Ako želite biti sigurni u podrijetlo i kvalitetu soje, koju najviše koristimo, morate imati blizak odnos s partnerima uzgajivačima, morate ih posjećivati, biti ondje u vrijeme sjetve i žetve… Našim kooperantima plaćamo cijenu iznad tržišne jer cijenimo njihovu sirovinu i želimo poslovati društveno odgovorno.

Mi smo i dalje obiteljska tvrtka „po mjeri čovjeka“, ne pripadamo multinacionalnoj kompaniji. Stoga i surađujemo s lokalnim obiteljskim gospodarstvima kojima je stalo očuvati vlastiti okoliš. Na taj način od sadnje do našeg jogurta, znamo što se događalo sa sojinim zrnom, tko ga je proizveo i kako.”

Nije tajna da svi sojini jogurti nemaju isti okus. Kako dobivate specifičan okus Sojade voćnih jogurta?

“Od samog početka, sami radimo pulpu za jogurte. Vjerujem da smo jedini proizvođač koji to radi. Ali razlika u okusu je ogromna, nego kad bismo kupovali gotovu smjesu. No, za dobar okus važan je i proces proizvodnje napitka od soje, koji se kod svakog proizvođača razlikuje, a mi smo naš patentirali. U krugu tvornice imamo i vlastiti izvor vode, koju koristimo za ispiranje i namakanje zrna.”

Sojade se koristi u nebrojenim raznolikim receptima, koje su omiljene kombinacije?
“Naši su kupci različiti, neki su vegani ili vegetarijanci, dok su neki eksperimentatori koji žele isprobati nešto drugačije i zdravo. Njima također nastojimo nuditi novosti pa smo, recimo, nedavno predstavili jogurt od konoplje. Nije slan, kao niti naš jogurt od soje, fermentiran je veganskim probiotičkim kulturama, vrlo je hranjiv i osvježavajuć pa je idealan za razne umake, može se kombinirati s pestom za tjesteninu ili kao baza za umak tzatziki. Sojade natural od soje preporučujem za dresinge za salatu, a ako tražite idealan biljni napitak za izradu domaćih vafla, to je svakako sojin napitak s okusom vanilije.”

Kulturalne kulinarske razlike
“Zanimljivo je, na primjer, da se naši voćni deserti u Francuskoj koriste kao deserti, nakon jela i to najčešće u malom pakiranju (125g), dok se drugdje koriste za doručak, uz muesli i to u velikim pakiranjima (400 g). No, mogu reći da postoje favoriti, uz neutralni, najpopularniji okusi su: borovnica, malina-marakuja, mango-breskva i limun.”

“Najfrancuskiji” proizvod?
“Krema za kuhanje od soje ili od riže baza je za izradu umaka koji su temelj francuske kuhinje i u koje se tradicionalno umače kruh. Čak i engleska riječ za umak, sauce, dolazi iz francuskog jezika!”

Tajna francuskog poljupca
“Želite li znati koja je tajna francuskog poljupca? To je češnjak. Stavljamo ga u sva jela! Osim toga, mi Francuzi vrlo smo izbirljivi, hrana nam je jako važna i zato proizvod ne stavljamo na tržište dok nismo sasvim zadovoljni kako izgleda, kakvog je okusa te koje su mu nutritivne dobrobiti”, pojasnio je Yann Klopfenstein zaljubljenik u francusku kuhinju i glavni kulinarski eksperimentator u Sojadeu.

Tvrtka Biovega zastupnik je i distributer branda Sojade za Hrvatsku.