Zrno eko imanje

Biovega je 2010. godine kupila najstarije hrvatsko Zrno ekološko imanje, s tradicijom od 1988. godine.

Zrno eko imanje

U malom selu Habjanovcu, 55 km istočno od Zagreba, na 20 hektara uzgajaju se raznolike kulture žitarica, povrća i voća koje se koriste u pripremi svježeg asortimana za bio&bio trgovine te Zrno bio bistro .

Zrno je, kao početak vlastite proizvodnje, važan projekt za Bioveginu razvojnu strategiju.

Direktor imanja, Zlatko Pejić, ondje spaja znanja i iskustva tradicijske poljoprivrede, ekoloških načela i suvremenih standarda u proizvodnji hrane. Ovjde je započeo implementaciju svog dugoročnog projekta “Zemaljska stanica”, temeljenog na samoodrživoj ekonomiji, održivom upravljanju prirodnim resursima s ciljem “zero-waste” imanja, niskom energetskom potrošnjom te minimalnim ekološkim otiskom.

Na relativno maloj površini od oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, prostor se promatra, reorganizira, osmišljava i koristi na svim razinama; onoj ispod zemlje, na površini zemlje, atmosferi te stratosferi. Promatraju se i fenomeni transfera između njih tj. sav živi svijet od mikroorganizama do biljnog i životinjskog svijeta u sinergiji čine jedan stanični sustav koji u isto vrijeme predstavlja jednu? cjelinu i isto tako kompleksnu strukturu. Tlo, vlaga, voda, zemljina sila teža, geološki slojevi, magnetizam, termalne vode samo su neki od potencijala i područja nakoje se može djelovati i postavljati u poziciju kvalitativnog faktora opstojnosti.

2012. godine Zlatko Pejić je primio nagradu Mreže za razvoj i kreativnost za kreativan i inovativan edukacijski program RAzvoj samoodržive Zemaljske stanice na Zrno ekološkom imanju .

Zrno danas zapošljava 26 ljudi, a 2011. godine pokrenuta je proizvodnja pekarskih proizvoda. Ekološki beskvasni kruh, nastao prema ideji Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja.

Budući da je misija ovog imanja zero – waste i održivost, Zrno nudi edukaciju i zanimljive sadržaje u području ekološke poljoprivrede i održivih stilova življenja, te se kontinuirano razvija i predstavlja primjer za budućnost ekološke, održive proizvodnje u Hrvatskoj.

2013. godine kao ekstenzija imanja u centru Zagreba je otvoren Zrno bio bistro  s ponudom kvalitetnih veganskih jela pripremljenih sa 100% ekološkim namirnicama, od kojih većina dolazi upravo sa Zrno eko imanja .

 

www.zrno.hr