Tvrtka Biovega 26. travnja organizira stručni skup namijenjen ljekarnicima i farmaceutskim tehničarima, a posvećen herbalnoj medicini.

Slijedeći trend sve veće potražnje za učinkovitim pripravcima na bazi ljekovitog bilja, iznimno je važno govoriti o njegovom terapeutskom potencijalu, ali i rizicima.

Tinkture se već stoljećima koriste kao ljekovit ekstrakt biljaka. Kao sredstvo za izvlačenje ljekovitih sastojaka iz biljke najčešće se koristi alkohol (etanol). Nekada su se tradicionalno koristili rakija i vino. Biljni materijal se preša i cijedi, te po potrebi filtrira. Prednost alkohola pred vodom je što se u manjem volumenu može otopiti veća količina farmakološki aktivnih tvari. Također se mnoge ljekovite tvari puno lakše otapaju u alkoholu, nego u vodi. Prema tipu biljnog materijala, tinkture mogu biti spravljene od suhe biljke ili svježe biljke, nazvane još i „majčinske tinkture“ koje se osim u fitoterapiji, koriste i u homeopatiji.

Tradicionalnu učinkovitost herbalne medicine unaprjeđuju znanstvena istraživanja i proizvodni procesi kvalitetnih tinktura visoke sljedivosti resursa i njihove kvalitete. Naime, upotreba neadekvatno pripremljenih biljnih pripravaka ili spravljenih od zagađenog i neispravno identificiranog biljnog materijala, može učiniti mnogo veću štetu no korist za korisnika. Potvrda o adekvatnim i ekološki certificiranim biljnim tinkturama su, uz stručnu preporuku i individualizirani pristup u određivanju tretmana, i najvažniji mehanizam zaštite potrošača/pacijenata.

Stoga će na ovom stručnom skupu biti predstavljena dva usmjerenja herbalne medicine, kroz primjenu biljnih tinktura u komplementarnim terapijama u cilju prevencije i očuvanja zdravlja te u dermatokozmetici.

Spomenute teme predstavljajuju iznimni stručnjaci. Glavni je predavač irski herbalist, naturopat i iridolog Neil McNulty, koji će dati presjek širokog raspona potencijala kvalitetnih biljnih tinktura kroz bogato iskustvo komplementarne prakse u tretiranju najčešćih tegoba današnjih pacijenata, naglašavajući važnost individualnog pristupa i mogućih varijacija. Aktualan dodatak glavnoj temi dat će iskusna fitoaromaterapeutkinja Dragana Klarić. Na konferenciji će putem praktične radionice biti prikazana izrada pripravaka u kojima se koriste biljne tinkture:

  • pripravak za njegu vlasišta protiv ispadanja kose
  • pripravak za njegu kože lica za efekt zatezanja
  • pripravak za njegu problematične kože i njege ekcema

Stručni skup namijenjen je ljekarnicima i farmaceutskim tehničarima, a ulaz je slobodan uz prethodnu rezervaciju mjesta.

PROGRAM (pdf download)

Prijave se vrše putem linka: https://bit.ly/2EzgnvC , a za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti na e-mail adresu konferencija@biovegagrupa.hr ili na telefon 01/ 2498 637.