Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki. bio&bio trgovine pridružuju se ovom globalnom pokretu s vrhuncem aktivnosti u travnju uoči Dana planeta Zemlje, kojima će potaknuti na razumijevanje svih dobrobiti mahunarki za zdravlje čovjeka i planeta te prikupiti sredstva za civilne projekte i inicijative.
U vremenu kada zdrava prehrana i kvalitetne namirnice predstavljaju cilj kojem svi težimo, a održiva proizvodnja je važan čimbenik u zaštiti planeta, prehrambena vrijednost i ekološki značaj mahunarki od sve su većeg značenja.
Stoga je cilj ove inicijative osvijestiti o važnosti mahunarki zbog njihovog nutritivnog bogatstva, ali i istaknuti njihovu važnu ulogu u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane.
Stoljećima su mahunarke bile ključan sastojak prehrane, a njihov uzgoj započeo je prije više od sedam tisuća godina. Upravo se leću smatra prvom namirnicom koju su ljudi počeli uzgajati, a poznato je kako je bila važan element prehrane na Bliskom istoku, ali i starih Grka i Rimljana. Danas se nalaze u brojnim nacionalnim jelima, no njihov značaj vrlo često zaboravljamo. U cilju cjelovitog pristupa zdravlju, kvalitetnijim prehrambenim navikama i brizi za okoliš, mahunarke, kao tradicionalna i zdrava namirnica, trebala bi se što češće naći u svakodnevnoj prehrani.
Riznica nutrijenata
Posebna skupina mahunarki koje pripadaju skupini leguminoza čine suhi grašak, slanutak, leća i grah, a izrazito su važne za općenitu potrošačku košaricu. Vitalan su izvor biljnih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina za ljude na različitim dijelovima planeta. Osim toga, mahunarke se mogu sigurno čuvati nekoliko mjeseci bez gubitka nutritivnih vrijednosti.
I Zemlja ih voli
Utjecaj mahunarki na prirodu doista je nevjerojatan. Osim što predstavljaju zdravu i nutrijentima vrijednu namirnicu, mahunarke su i ključna namirnica našeg planeta. Privlačeći dušik iz zraka ova posebna skupina mahunarki zapravo vraća nutritivne tvari u zemlju i tako obogaćuju tlo, a zahvaljujući tom svojstvu ne zahtijevaju intenzivnu gnojidbu. Mahunarke su izvor bjelančevina s niskim ekološkim otiskom: zahtijevaju višestruko manje vode nego li uzgoj životinja te također emitiraju i do 20 puta manje CO2.
Nahranimo svijet
Potražnja za hranom na našem planetu će se do 2050. povećati za 50%. Mahunarke, s niskim emisijama CO2 te dobrim utjecajem na vodu i tlo, održiva su hrana koja u budućnosti može prehraniti svijet.
Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti. Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.
Mahunarke kao superhrana
Od slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina. Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne. Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.
7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru
- Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
- Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
- Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju, i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.
- Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
- Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
- Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
- Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.
Više na biobio.hr