Organizacija za prehranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda proglasila je 2016. Međunarodnom godinom mahunarki. bio&bio trgovine pridružuju se ovom globalnom pokretu s vrhuncem aktivnosti u travnju uoči Dana planeta Zemlje, kojima će potaknuti na razumijevanje svih dobrobiti mahunarki za zdravlje čovjeka i planeta te prikupiti sredstva za civilne projekte i inicijative.

Godina-mahunarki_header

U vremenu kada zdrava prehrana i kvalitetne namirnice predstavljaju cilj kojem svi težimo, a održiva proizvodnja je važan čimbenik u zaštiti planeta, prehrambena vrijednost i ekološki značaj mahunarki od sve su većeg značenja.

Stoga je cilj ove inicijative osvijestiti o važnosti mahunarki zbog njihovog nutritivnog bogatstva, ali i istaknuti njihovu važnu ulogu u promociji održive poljoprivrede i sigurnosti hrane.

Stoljećima su mahunarke bile ključan sastojak prehrane, a njihov uzgoj započeo je prije više od sedam tisuća godina. Upravo se leću smatra prvom namirnicom koju su ljudi počeli uzgajati, a poznato je kako je bila važan element prehrane na Bliskom istoku, ali i starih Grka i Rimljana. Danas se nalaze u brojnim nacionalnim jelima, no njihov značaj vrlo često zaboravljamo. U cilju cjelovitog pristupa zdravlju, kvalitetnijim prehrambenim navikama i brizi za okoliš, mahunarke, kao tradicionalna i zdrava namirnica, trebala bi se što češće naći u svakodnevnoj prehrani.

Riznica nutrijenata

Posebna skupina mahunarki koje pripadaju skupini leguminoza čine suhi grašak, slanutak, leća i grah, a izrazito su važne za općenitu potrošačku košaricu. Vitalan su izvor biljnih bjelančevina i esencijalnih aminokiselina za ljude na različitim dijelovima planeta. Osim toga, mahunarke se mogu sigurno čuvati nekoliko mjeseci bez gubitka nutritivnih vrijednosti.

I Zemlja ih voli

Utjecaj mahunarki na prirodu doista je nevjerojatan. Osim što predstavljaju zdravu i nutrijentima vrijednu namirnicu, mahunarke su i ključna namirnica našeg planeta. Privlačeći dušik iz zraka ova posebna skupina mahunarki zapravo vraća nutritivne tvari u zemlju i tako obogaćuju tlo, a zahvaljujući tom svojstvu ne zahtijevaju intenzivnu gnojidbu. Mahunarke su izvor bjelančevina s niskim ekološkim otiskom: zahtijevaju višestruko manje vode nego li uzgoj životinja te također emitiraju i do 20 puta manje CO2. 

Nahranimo svijet

Potražnja za hranom na našem planetu će se do 2050. povećati za 50%. Mahunarke, s niskim emisijama CO2 te dobrim utjecajem na vodu i tlo, održiva su hrana koja u budućnosti može prehraniti svijet.

Zdravlje i prehrana neraskidivo su povezani, a prehrambene navike i konzumacija kvalitetnih namirnica uvelike smanjuju rizik od bolesti. Važnost mahunarki u svakodnevnoj prehrani ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Tako bi se 80% slučajeva bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa tipa 2 te jedna trećina karcinoma mogla prevenirati eliminacijom rizičnih faktora i poticanjem zdravijih prehrambenih navika, čija su važna komponenta upravo mahunarke.

Mahunarke kao superhrana

Od slanutka i mungo graha do raznobojnih vrsta leće i crnog graha, mahunarke je moguće pripremati na stotine ukusnih načina. Obiluju bjelančevinama i vrijednim nutrijentima te su iznimno zasitne. Odlična su zamjena za meso i dobar izbor kod uravnotežene prehrane, ali i redukcijskih dijeta s obzirom na to da su siromašne masnoćama, no bogate prehrambenim vlaknima koja podržavaju dobru probavu i peristaltiku crijeva.

7 dobrih razloga za više mahunarki na tanjuru

  1. Ne sadrže gluten te su izvrsna hranjiva namirnica za sve koji ga žele izbjeći ili smanjiti u prehrani.
  2. Bogate su mineralima i vitaminima B skupine, uključujući folnu kiselinu, tijamin i nijacin.
  3. Sadrže željezo i cink, vrijedne minerale iznimno važne za normalnu kognitivnu funkciju, i funkciju imunološkog sustava te za zdravlje reproduktivnog sustava.
  4. Bogate su bjelančevinama te prosječno sadrže dvostruku veću količinu proteina nego cjelovite žitarice poput ječma, pšenice ili riže.
  5. Bogate su prehrambenim vlaknima i imaju nizak glikemijski indeks. Topiva vlakna pomažu kod smanjenja kolesterola te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, dok netopiva vlakna pomažu zdravu probavu.
  6. Sadrže 0% kolesterola te mogu doprinijeti sniženju kolesterola u krvi.
  7. Imaju nizak udjel masti. Zamjena životinjskih proteina mahunarkama smanjuje unos zasićenih masti i povećava unos vlakana.

Više na biobio.hr