HR-EKO-proizvodUdio ekoloških proizvoda na ukupnom hrvatskom tržištu iznosi 2,2% što Hrvatsku svrstava među top 10 zemalja u Europi. Eko tržište se u nas razvija tijekom posljednja dva desetljeća uz konstantno ulaganje i mnogo truda. Biovega više od desetljeća razvija partnerstva s domaćim eko poljoprivrednicima. 

 

Razvojno partnerstvo

2002. godine tvrtka Biovega je pokrenula suradnju s domaćim eko poljoprivrednicima osiguravajući im tržište za prodaju ekoproizvoda, otkup po fer cijenama i razvojno parnerstvo.

Ovaj projekt, jedinstven u Hrvatskoj, značajno je doprinio razvoju malih eko gospodarstava i razvoju ekološke poljoprivrede u nas, pokazujući veliki potencijal za daljnji razvoj. Upravo ovakva vrsta partnerstva, uz stalnu edukaciju i podršku, bitno utječe na razvoj domaćih eko gospodarstava kojima je najbitnija mogućnost plasmana njihovih proizvoda. Svježe voće i povrće te ostale kulture rastu na poljima naših eko poljoprivrednika uz njihovu nevjerojatnu posvećenost i trud, ali i hrabrost da se uhvate u koštac sa svim izazovima: od institucionalnih do klimatskih.

Biovega danas surađuje s 30 eko gospodarstava diljem Hrvatske, a broj kooperanata kontinuirano raste.

 

Zrno eko imanjeOgledno imanje

Biovega je pokrenula vlastitu proizvodnju na prvom  hrvatskom ekološkom imanju, Zrno nedaleko Habjanovca na kojem se prakticira održivo gospodarenje. Ondje je i otkupna stanica gdje se skupljaju proizvodi ostalih eko poljoprivrednika prije distribucije u bio&bio trgovine.

 

Damir Rosipal: Konvencionalna poljoprivreda nema budućnost

Eko poljoprivreda je bolji odabir za kupca zbog sljedljivosti proizvodnje i kvalitetnijih proizvoda. Budućnost eko poljoprivrede u Hrvatskoj je u ljudima koja se bave eko poljoprivedom.

Jedini zdravi način proizvodnje je eko poljoprivreda jer konvencionalna poljoprivreda nema budućnost. Pročitajte cijeli članak o radu OPG-a Rosipal

 

ZezeljBožica Žeželj: Hrana nam mora biti kao lijek

Zašto je eko proizvod bolji? Jer je zdraviji! Postati eko proizvođač znači preuzeti odgovornost za proizvodnju zdrave hrane a time i za zdravlje ljudi. Uz pravu agrarnu politiku možemo biti mala zemlja velike ekološke proizvodnje.

 

 

Ivan Veselić: Ekološka poljoprivreda je stil života

Ponukani vremenom u kojem živimo, intenzivnom konvencionalnom poljoprivredom i sve većim zagađenjem odlučili smo nešto promijeniti i barem malo pridonijeti očuvanju okoliša. Krenuli smo od sebe i cjelokupno gospodarstvo orijentirali na ekološku proizvodnju.

Zrinoslav Gusak: Ekološki smjer je smjer budućnosti

Put ekoloških pčelara nije nimalo lak niti jeftin. Međutim ako želite zdrav proizvod osigurati svojoj djeci i unucima, krajnje je vrijeme da se upitamo u kojem smjeru krenuti. Mi smo krenuli u ekološkom smjeru.